Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Pomoč prizadetim po potresu v Maroku

EU je v odziv na smrtonosni potres magnitude 6,8, ki je v petek prizadel osrednji Maroko, sprostila prva sredstva v višini milijona evrov humanitarne pomoči za pomoč najbolj prizadetim ljudem.

Pomoč prizadetim po potresu v Maroku

Namen tega financiranja je podpreti prizadevanja humanitarnih partnerjev v državi.

Center EU za usklajevanje nujnega odziva že od začetka potresa pozorno spremlja razmere in je v stiku z maroškimi organi, da bi jim ponudili polno pomoč EU na področju civilne zaščite. Komisija je že navezala stik z državami članicami EU za morebitno mobilizacijo intervencijskih skupin, če bi se Maroku zdelo potrebno.

V soboto je bil aktiviran tudi satelitski sistem EU Copernicus za zagotavljanje storitev kartiranja v izrednih razmerah.

»Tragični potres v Maroku je povzročil grozljivo trpljenje in smrtne žrtve. EU je solidarna z maroškim ljudstvom indajemo na voljo sredstva v višini milijona evrov za zadovoljitev najnujnejših potreb najbolj prizadetega prebivalstva. EU je v tem težkem obdobju pripravljena pomagati Maroku na vse potrebne načine,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji