Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. avgust 2022Predstavništvo v Sloveniji

Pomoč Ugandi ob vse slabših prehranskih razmerah

Evropska unija je Ugandi namenila dodatne štiri milijone evrov pomoči, ki bodo tej državi lajšale sprejemanje novih beguncev iz Demokratične republike (DR) Kongo in reševanje neustrezne prehranske varnosti v ugandski regiji Karamoja na meji s Kenijo.

Uganda: Assistance to hundreds of thousands of refugees in the time of Covid-19

Evropska unija je Ugandi namenila dodatneštiri milijone evrov pomoči, ki bodo tej državi olajšale sprejemanje novih beguncev iz Demokratične republike (DR) Kongo in reševanje neustrezne prehranske varnosti v ugandski regiji Karamoja na meji s Kenijo.

»Zaradi velike negotovosti v vzhodnem delu DR Kongo se je povečalo število beguncev v sosednji Ugandi. To financiranje bo našim humanitarnim partnerjem omogočilo reševanje najnujnejših potreb, vključno s podporo tistim, ki so na novo razseljeni. Poleg tega so bila Ugandi dodeljena sredstva za pomoč pri reševanju vse slabše prehranske varnosti v regiji Karamoja, kjer pol milijona ljudi nujno potrebuje pomoč v hrani,« je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Zaradi varnostnih razmer v DR Kongo se je od januarja letos v sosednjo Ugando zateklo že več kot 57.000 ljudi. Uganda trenutno gosti največje število beguncev v Afriki (1,5 milijona) in tretje največje na svetu.

Regija Karamoja na severovzhodu Ugande se trenutno sooča z uničujočimi posledicamisuše, ki je prizadela Afriški rog. Od več kot 500.000 ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani, je akutno podhranjenih približno 100.000 otrok, nosečnic in doječih žensk. Dodatna sredstva, ki jih je dodelila EU, bodo humanitarnim partnerjem omogočila zagotavljanje pomoči v hrani in živilih, vključno s takojšnjo življenjsko pomembno pomočjo najbolj ranljivim.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. avgust 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji