Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pomoč Ukrajini

Evropska komisija predlaga makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 1,2 milijarde evrov.

EU/Ukraine Summit, 12/10/2021

Evropska komisija predlaga makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 1,2 milijarde evrov. Predlog je predstavila na poziv ukrajinskih organov in na podlagi neposrednih pogovorov med predsednico Komisije Ursulo von der Leyen in ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Komisija bo zagotovila pomoč Ukrajini v obliki dolgoročnih posojil pod zelo ugodnimi pogoji. Sredstva bodo prispevala h krepitvi njene makroekonomske stabilnosti in splošne odpornosti v luči močno povečane geopolitične negotovosti in njenega učinka na gospodarske razmere. Komisija poziva države EU in Evropski parlament, da čim prej sprejmejo predlog. To bi Komisiji omogočilo, da Ukrajini hitro izplača prvo tranšo v višini 600 milijonov evrov. Druga tranša bo izplačana na podlagi pozitivne ocene napredka ukrajinskih organov pri izvajanju določenih kratkoročnih ukrepov politike.

Komisija je danes tudi sklenila, da skoraj podvoji bilateralno pomoč Ukrajini za leto 2022 v obliki nepovratnih sredstev. Podpora bo prispevala h krepitvi splošne stabilnosti v državi.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji