Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pomorski koridor za dostavo humanitarne pomoči Gazi

Evropska komisija, Republika Ciper, Združene države Amerike, Združeni arabski emirati in Združeno kraljestvo so v skupni izjavi poudarili, da so humanitarne razmere v Gazi težke.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Cyprus

Evropska komisija, Republika Ciper, Združene države Amerike, Združeni arabski emirati in Združeno kraljestvo so v skupni izjavi poudarili, da so humanitarne razmere v Gazi težke, saj nedolžnim palestinskim družinam in otrokom niso zagotovljene osnovne potrebe. Ob tem so napovedali odprtje pomorskega koridorja, da bi zagotovili prepotrebne dodatne količine humanitarne pomoči po morju.

Ciper bo kmalu sklical visoke uradnike, da bi razpravljali o tem, kako pospešiti ta pomorski kanal za podporo ljudem v stiski ter dopolniti kopenske in zračne poti, tudi iz Egipta in Jordanije. ZDA so napovedale nujno misijo pod vodstvom svoje vojske v sodelovanju s humanitarnimi partnerji in drugimi državami, da bi omogočili dostavo znatnih količin pomoči po morju. Ta prizadevanja bodo tesno usklajena z izraelsko vlado.

V izjavi so poudarili tudi, da je zaščita civilnih življenj ključni element mednarodnega humanitarnega prava, ki ga je treba spoštovati ter da je treba storiti vse, da bi zagotovili pomoč ljudem, ki jo nujno potrebujejo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji