Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Poročili o napredku na področju podnebne politike EU

Evropska komisija je danes sprejela dveporočili o napredku na področju podnebne politike EU v letu 2021poročilo EU o napredku na področju podnebnih ukrepov in poročilo o kakovosti goriv.

Poročili o napredku na področju podnebne politike EU

Medtem ko so se domače emisije toplogrednih plinov v EU v letu 2021 povečale za 4,8 % v primerjavi z nizko ravnjo leta 2020 zaradi pandemije, so bile še vedno 4 % nižje od ravni iz leta 2019 oziroma obdobja pred pandemijo. Neto domače emisije EU, vključno z rabo zemljišč, spremembo rabe zemljišč in gozdarstvom (LULUCF), so bile 30 % nižje od ravni iz leta 1990. EU je na splošno na dobri poti, da doseže svoje podnebne cilje, vendar je treba hitro sprejeti dogovor o najnovejših predlogih Komisije in jih izvajati, da bi dosegli vsaj 55-odstotno zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov do leta 2030.

Sveženj predlogov „Pripravljeni na 55“, o katerem trenutno potekajo pogajanja z Evropskim parlamentom in državami članicami, je bistvenega pomena za prilagoditev okvira EU temu prihodnjim letom za uspešno uresničevanje evropskega zelenega dogovora.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji