Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Poročilo o suši v Evropi

Pred svetovnim dnevom voda in konferenco ZN o vodah v New Yorku je Skupno raziskovalno središče Komisije (JRC) objavilo novo poročilo o sušiv Evropi.

Drought - France

Pred svetovnim dnevom voda in konferenco ZN o vodah v New Yorku je Skupno raziskovalno središče Komisije (JRC) objavilo novo poročilo o suši v Evropi, ki kaže, da je večina južnih in zahodnih držav v EU prizadetih zaradi trenutne suše, posledično pa se povečuje zaskrbljenost glede oskrbe z vodokmetijstva in proizvodnje energije.

Zaradi izjemno suhe in tople zime ter podpovprečne snežne odeje so razmere zaskrbljujoče zlasti v Franciji, Španiji in severni Italiji. JRC priporoča natančno spremljanje in ustrezno rabo vode ter izvajanje ciljno usmerjenih sektorskih strategij prilagajanja in okrepljenega sodelovanja, saj se pričakuje, da bodo ti podnebni in vremenski vzorci v prihodnosti pogostejši.

EU se bo na prihodnji konferenci ZN o vodah zavzela za reševanje svetovne krize v zvezi z vodo in zagotovitev zanesljive oskrbe z vodo za vse ter napovedala 33 zavez za takojšnje ukrepanje, tudi za boljše spopadanje s sušami. 

Več:

 

Več informacij

Datum objave
20. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji