Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Portal za podatke o morju

Evropska mreža za pomorsko opazovanje in podatke (EMODnet) je ob podpori Evropske komisije vzpostavila novi enotni portal za podatke o morju.

Aerial views of the Adriatic Sea

Portal bo na enem mestu združeval podatke o globini vodebiologiji, kemijigeologijičlovekovih dejavnostihfiziki in habitatih morskega dna. Uporabnikom podatkov o morju bo omogočal brezplačen dostop do obsežnih zbirk podatkov: raziskovalci, upravljalci morja, oblikovalci politik in drugi uporabniki iz različnih držav bodo lahko prek enotnega iskalnika pridobili na stotine podatkovnih zbirk o morju s sedmih tematskih področij.  

Hiter dostop do zanesljivih in točnih podatkov je bistvenega pomena za obravnavanje groženj za morsko okolje, razvoj politik in zakonodaje za zaščito ranljivih območij obal in oceanov, razumevanje trendov in napovedovanje prihodnjih sprememb.  

V mrežo EMODnet je vključenih več kot 120 organizacij, ki že več kot desetletje zbirajo opazovanja in podatke o morju iz različnih virov, jih obdeluje v skladu z mednarodnimi standardi in dajejo brezplačno na voljo.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji