Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice22. februar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Posodobljena pravila za potovanja v EU

Svet EU je danes na podlagi predloga Komisije sprejel posodobljena pravila za potovanja v EU.

EU Digital COVID Certificate - Scanning system at the airport

Svet EU je danes na podlagi predloga Komisije sprejel posodobljena pravila za potovanja v EU. Države članice bi morale dovoliti potovanja v EU osebam, cepljenim s cepivom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila, ali cepivom, ki je zaključilo postopek Svetovne zdravstvene organizacije za uvrstitev na seznam v nujnih primerih.

Cepljeni potniki so za potovanje v EU morali prejeti zadnji odmerek serije cepljenja najmanj 14 dni in največ 270 dni pred prihodom ali pa so prejeli dodaten odmerek cepljenja. Poleg tega bi bilo treba tistim, ki so preboleli COVID-19 v 180 dneh pred potovanjem v EU, omogočiti potovanje v EU, če lahko dokažejo okrevanje z digitalnim COVID potrdilom EU ali potrdilom, enakovrednim digitalnemu COVID potrdilu EU.

Za otroke, mlajše od 6 let, ki potujejo z odraslo osebo, naj se ne bi uporabljale nobene dodatne omejitve. V EU bi morale imeti možnost potovati tudi osebe, ki potujejo iz države ali ozemlja s seznama držav, iz katerih je omogočeno vse potovanje, in imajo dokazilo o negativnem testu PCR.

Tistim, ki imajo nujen razlog za prihod v Evropo, državljanom EU in rezidentom za daljši čas ter njihovim družinskim članom, je še naprej treba dovoliti vstop v EU. Države članice bi lahko za take potnike zahtevale dodatne ukrepe, kot je testiranje PCR pred odhodom ali ob prihodu.

Spremembe se bodo začele uporabljati 1. marca 2022.

Več informacij

Datum objave
22. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji