Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Postopno opuščanje začasnega okvira za državno pomoč zaradi izbruha koronavirusa

Evropska komisija bo postopno opustila začasni okvir za državno pomoč zaradi izbruha koronavirusa, ki državam članicam omogoča, da odpravijo resno motnjo v gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa.

Containment measures in Brussels - Home isolation 

Začasni okvir, ki je bil sprejet 19. marca 2020 in nazadnje spremenjen 18. novembra 2021, se za večino zagotovljenih orodij ne bo podaljšal po sedanjem datumu prenehanja veljavnosti, tj. 30. junija 2022. Obstoječi načrt za postopno opuščanje in prehod se ne bo spremenil, vključno z možnostjo, da države članice zagotovijo posebne ukrepe za podporo naložbam in plačilni sposobnosti do 31. decembra 2022 oziroma 31. decembra 2023, kot je bilo napovedano že novembra lani.

Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, pristojna za politiko varstva konkurence, je pojasnila: »Od samega začetka pandemije je začasni okvir za državno pomoč zaradi izbruha koronavirusa državam članicam omogočil, da podjetjem v stiski zagotovijo pravočasno, ciljno usmerjeno in sorazmerno podporo, hkrati pa ohranjajo enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu in horizontalne pogoje, ki veljajo za vse. Državam članicam je omogočil hitro in učinkovito ukrepanje za pomoč podjetjem, ki jih je prizadela kriza, hkrati pa zagotovil, da je podpora ostala omejena na tista podjetja, ki jo dejansko potrebujejo. Danes smo po več kot dveh letih končno priča splošnemu izboljšanju zdravstvene krize v Evropi, saj je število okužb s COVID-19 pod nadzorom, stopnja precepljenosti pa je razmeroma visoka. Evropsko gospodarstvo je s postopnim odpravljanjem omejevalnih ukrepov naredilo prve korake k okrevanju od zdravstvene krize.«

Več:

Več informacij

Datum objave
12. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji