Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Povečanje obsega razvojne pomoči za partnerje EU

official_development_assistance.png
© EU
Evropska unija je skupaj s 27 državami članicami v letu 2020 znatno povečala uradno razvojno pomoč za partnerske države na 66,8 milijarde evrov. Povečanje je bilo 15-odstotno v nominalnem smislu in ustreza 0,50 % skupnega bruto nacionalnega dohodka (BND).

EU in države članice so s tem potrdile položaj vodilnega svetovnega donatorja, ki zagotavlja 46 % globalne pomoči EU in drugih donatorjev v okviru Odbora za razvojno pomoč. S tem so naredile pomemben korak do izpolnitve zaveze, da bodo do leta 2030 za uradno razvojno pomoč namenile vsaj 0,7 % skupnega BND.

Evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je povedala: „Ekipa Evropa je v primerjavi z lanskim letom znatno povečala svoj prispevek uradne razvojne pomoči. To je ključnega pomena v času, ko se mnogi ljudje v naših partnerskih državah soočajo z znatnimi zdravstvenimi, gospodarskimi in socialnimi izzivi, povezanimi s krizo zaradi COVID-19. “

V primerjavi z letom 2019 je leta 2020 skupno 17 držav članic nominalno povečalo uradno razvojno pomoč, med njimi tudi Slovenija. Uradna razvojna pomoč institucij EU (tj. Evropske komisije in EIB) se je leta 2020 nominalno povečala za 3,7 milijarde EUR (27 %).

V odziv na pandemijo koronavirusa so EU, njene države članice in evropske finančne institucije skupaj z Evropsko investicijsko banko in Evropsko banko za obnovo in razvoj združile finančna sredstva kot Ekipa Evropa in v letu 2020 mobilizirale več kot 40 milijard evrov za podporo partnerskim državam.

Več informacij

Datum objave
13. april 2021