Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Poziv Sodišču EU, da ukrepa zoper Poljsko

Danes je Evropska komisija sprejela ločeni odločitvi, ki sta povezani z odločitvami Sodišča EU in ravnanji poljskih oblasti, ki še naprej spodkopavajo delovanje poljskega pravosodnega sistema.

Justice

Kot prvo je Komisija Sodišče EU pozvala, naj Poljski naloži denarno kazen, da bi zagotovila skladnost z začasno odredbo Sodišča EU z dne 14. julija 2021, ki je bila zahtevana na podlagi 279. člena Pogodbe o delovanju EU. Odredba se je nanašala na delovanje disciplinske zbornice poljskega vrhovnega sodišča in zahtevala opustitev nadaljnjih določb v okviru poljskega prava, ki vplivajo na neodvisnost sodstva. Komisija je Sodišče EU pozvala k določitvi dnevne denarne kazni, dokler Poljska v celoti ne zagotovi polne uveljavitve odredbe. 

Kot drugo je Komisija sprejela odločitev, da Poljski v skladu z 260. členom Pogodbe o delovanju EU pošlje uradni opomin, ker ni sprejela ustreznih ukrepov za izvajanje sodbe Sodišča EU z dne 15. julija 2021, ki ugotavlja, da poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom. Če Komisija ugotovi, da odgovori Poljske na današnji uradni opomin ne bodo zadovoljivi, lahko začne ponovni postopek pred Sodiščem EU.

»Pravosodni sistemi v Evropski uniji morajo biti neodvisni in pošteni. Pravice državljanov EU morajo biti zagotovljene na enak način ne glede na to, kje v Evropski uniji živijo,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. september 2021