Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. september 2021

Poziv Volkswagnu, da zagotovi nadomestila vsem potrošnikom v EU

Evropska komisija in organi EU za varstvo potrošnikov, združeni v mrežo CPC, so danes v izjavi pozvali Volkswagen, da plača nadomestilo vsem potrošnikom v EU, tudi tistim, ki prebivajo izven Nemčije, ker jih je zavajal glede emisijskih standardov.

Poziv Volkswagnu, da zagotovi nadomestila vsem potrošnikom v EU

Evropska komisija in organi EU za varstvo potrošnikov so mnenja, da poslovne prakse Volkswagna glede trženja dizelskih avtomobilov, opremljenih z nedovoljenimi sistemi, kršijo zakonodajo EU o varstvu potrošnikov. Prav tako navajajo, da je bilo trženje takšnih dizelskih avtomobilov jasen primer zavajajoče prakse, ki je v EU prepovedana.

»Pred šestimi leti je izbruhnila afera «Diselgate». Do tega trenutka vsi potrošniki niso prejeli nadomestila. Obstajajo sodbe sodišč, ki razkrivajo Volkswagnovo zavajajoče ravnanje, kljub temu pa avtomobilski proizvajalec ni pripravljen sodelovati s potrošniškimi organizacijami pri iskanju ustreznih rešitev za potrošnike. Kot sem navedel v pismu, ki sem ga lani posredoval temu podjetju, morajo nadomestila prejeti vsi potrošniki, ne le tisti, ki prebivajo v Nemčiji,« je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Do tega trenutka se je Volkswagen strinjal, da nadomestila izplača zgolj potrošnikom, ki so v času nakupa avtomobila prebivali v Nemčiji. Nemški avtomobilski proizvajalec je Evropsko komisijo in organe obvestil o svojem stališču, da prostovoljna plačila evropskim potrošnikom, ki prebivajo izven Nemčije, niso upravičena, saj so bili zadevni avtomobili posodobljeni na način, da izpolnjujejo zakonske zahteve.

Stališče podjetja se ni spremenilo kljub nedavnim odločitvam EU in nacionalnega sodišča, zato se pritisk Komisije in organov za varstvo potrošnikov stopnjuje.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. september 2021