Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pravica do popravila

Evropska komisija pozdravlja začasni politični dogovor, ki sta ga Evropski parlament in Svet EU včeraj dosegla o predlogu Komisije iz marca 2023 o skupnih pravilih za spodbujanje popravila blaga za potrošnike.

Pravica do popravila (Foto: modro zelena grafika z razbitim telefonom in pripisom "spodbujanje popravila in ponovne uporabe")

Ko bodo nova pravila sprejeta, bodo uvedla novo »pravico do popravila« za potrošnike, tako znotraj kot zunaj zakonskega jamstva, kar jim bo olajšalo in omogočilo stroškovno učinkovitejše popravilo izdelkov, namesto da bi jih preprosto nadomestili z novimi. To bo omogočilo prihranke za potrošnike, spodbudilo krožno gospodarstvo ter podprlo cilje trajnostne potrošnje in evropskega zelenega dogovora z zmanjšanjem količine odpadkov.

Če se pojavi napaka v zakonski garanciji, se bo potrošnikom za eno leto podaljšala zakonska garancija, če se odločijo za popravilo svojih izdelkov. Po izteku zakonske garancije pa bodo lahko zahtevali lažje in cenejše popravilo napak na izdelkih, ki jih je treba tehnično popraviti. 

Več:

Več informacij

Datum objave
2. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji