Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pravila o evropskih svetih delavcev

Evropska komisija je začela prvo fazo posvetovanja z evropskimi socialnimi partnerji o morebitni reviziji direktive o evropskih svetih delavcev.

Tristranski socialni vrh

Evropski sveti delavcev spodbujajo skupno razumevanje nadnacionalnih izzivov velikih multinacionalnih družb ter vključevanje delavcev in delavk v postopek odločanja. Komisija je v oceni direktive iz leta 2018 ugotovila, da so evropski sveti delavcev še vedno ustrezni za zagotavljanje in organizacijo nadnacionalnega socialnega dialoga v multinacionalnih družbah, ki ga države članice lahko prilagodijo svojim nacionalnim sistemom. Vendar je ocena pokazala tudi pomanjkljivosti, na primer glede postopka posvetovanja z evropskimi sveti delavcev in sredstev, s katerimi lahko predstavniki uveljavljajo svoje pravice.

Posvetovanje temelji na zakonodajni resoluciji, ki jo je februarja 2023 na lastno pobudo sprejel Evropski parlament, v njej pa pozval k reviziji direktive. Med drugim je Komisijo pozval, naj z revizijo direktive okrepi evropske svete delavcev in njihove zmogljivosti delovanja ter poveča njihovo število, pri čemer je treba upoštevati različne sisteme odnosov med delodajalci in delojemalci v državah članicah. 

Ob upoštevanju navedenega se bodo v prvi fazi posvetovanja, ki se začenja danes, zbirala mnenja evropskih socialnih partnerjev glede potrebe po morebitnem ukrepanju EU za izboljšanje direktive o evropskih svetih delavcev in splošne usmeritve takih ukrepov. Posvetovanje bo trajalo šest tednov.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji