Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. junij 2023Predstavništvo v Sloveniji

Predlogi za okrepitev agende EU za trajnostno financiranje

Komisija je danes predstavila nov sveženj ukrepov za nadgradnjo in okrepitev temeljev okvira EU za trajnostno financiranje. 

Predlogi za okrepitev agende EU za trajnostno financiranje

Prehod na podnebno nevtralno in trajnostno gospodarstvo do leta 2050 ponuja nove priložnosti za podjetja ter državljane in državljanke po vsej EU. Številna podjetja in vlagatelji so se že podali na pot trajnostnosti, o čemer priča vse večji obseg trajnostnih naložb. Vendar se pri tem prehodu soočajo tudi z izzivi, zlasti v zvezi z izpolnjevanjem novih zahtev glede razkritij in poročanja.

Cilj današnjega svežnja je torej zagotoviti, da bo okvir EU za trajnostno financiranje še naprej podpirala podjetja in finančni sektor, hkrati pa spodbujala zasebno financiranje projektov in tehnologij za prehod. Natančneje, Komisija je danes taksonomijo EU dopolnila z dodatnimi dejavnostmi in predlagala nova pravila za ponudnike ocen okoljskih, socialnih in upravljavskih vidikov (ESG), kar bo povečalo preglednost na trgu za trajnostne naložbe. Namen svežnja je zagotoviti, da okvir za trajnostno financiranje deluje za podjetja, ki želijo vlagati v svoj prehod na trajnostnost. Njegov cilj je tudi olajšati uporabo okvira za trajnostno financiranje in tako še naprej učinkovito prispevati k ciljem evropskega zelenega dogovora.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji