Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. avgust 2023Predstavništvo v Sloveniji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Sloveniji

Danes je v znak podpore po uničujočih poplavah Slovenijo obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je izrazila globoko sočutje do prizadetih in se z občudovanjem zahvalila vsem za navdihujočo solidarnost.

PRedsednica von der Leyen v Sloveniji

Danes je v znak podpore po uničujočih poplavah Slovenijo obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je izrazila globoko sočutje do prizadetih in se z občudovanjem zahvalila vsem Slovencem, ki so v teh težkih trenutkih izkazali navdihujočo solidarnost.  V okviru današnjega obiska je med drugim izpostavila več konkretnih virov podpore EU za prizadevanja za reševanje in obnovo.  

”Čim je slovenska vlada zaprosila za evropsko podporo, smo aktivirali mehanizem Unije na področju civilne zaščite. Na vaš poziv se je v dveh dneh odzvalo osem držav članic. Ponudile so že 6 mobilnih mostov, 4 helikopterje in 14 bagrov, poleg tega pa še usposobljene ekipe za nujno pomoč.  

Evropa vam bo stala ob strani tudi pri okrevanju in obnovi v prihodnjih tednih in mesecih. Slovenija lahko zaprosi za finančno podporo Evropske unije in jo bo tudi prejela. Najprej iz Solidarnostnega sklada. Čas je bistvenega pomena. Zato naj Slovenija po prvi oceni škode vloži zahtevek, da ji bo lahko Evropska komisija predplačilo v višini do 100 milijonov evrov izplačala še pred koncem leta. Naslednje leto bodo lahko sledila dodatna solidarnostna plačila v višini do 300 milijonov evrov. Drugič, Slovenija bi lahko zahtevala dodatna sredstva do vrednosti 2,7 milijarde evrov v okviru instrumenta NextGenerationEU. Tudi s tem se mudi, saj boste morali zahtevek vložiti do konca avgusta. Zato predlagam, da Slovenija in Komisija takoj oblikujeta projektno skupino, da pospešimo potrebno ocenjevanje in upravne postopke. Poleg tega bomo, da bi pomagali kmetom, ki so izgubili živino, poljščine in stroje, mobilizirali tudi evropsko rezervo za krizne razmere v kmetijstvu. Potrudili se bomo, da bo naša solidarnost na enaki ravni kot že tolikokrat izkazana solidarnost Slovenije. Nazadnje, pripravljeni smo tudi reprogramirati obstoječa sredstva EU. V kohezijskih skladih so za Slovenijo rezervirana sredstva v višini 3,3 milijarde evrov, ki jih je mogoče porabiti do leta 2027.”

Več: 

Obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na poplavljenih območjih - 9. 8. 2023
Vlada Republike Slovenije

 

Več informacij

Datum objave
9. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji