Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. november 2021Predviden čas branja: 1 min

Predsednica von der Leyen na podnebni konferenci COP26

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je udeležila vrha voditeljev, ki je 1. in 2. novembra potekal v okviru konference Združenih narodov o podnebnih spremembah – COP26.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Comission, in the UN Climate Conference (COP26) in Glasgow

Na otvoritvenem plenarnem zasedanju je voditelje pozvala, naj bodo na pravi strani zgodovine in storijo vse, kar je potrebno, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija.

Predsednica se je udeležila dveh dogodkov na temo gozdov in pri tem podala izjavo o pobudi za veliki zeleni zid in napovedala milijardo evrov za globalno finančno zavezo za gozdove.

Včeraj je predsednica von der Leyen skupaj z ameriškim predsednikom Bidnom gostila dogodek na temo investicij v infrastrukturo, kjer je oznanila partnerstvo z Južno Afriko za pravičen energetski prehod. Predstavila je tudi uraden začetek izvajanja pobude EU in ZDA za zmanjšanje izpustov metana, v okviru katere se je več kot 100 držav zavezalo, da bodo do leta 2030 zmanjšale izpuste tega toplogrednega plina za 30 %.

Hkrati je bilo med Evropsko komisijo, koalicijo Breakthrough Energy, ki jo je ustanovil Bill Gates, in Evropsko investicijsko banko uradno sklenjeno pionirsko partnerstvo, ki bo spodbujalo naložbe v kritične podnebne tehnologije.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
3. november 2021