Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Predsednica von der Leyen o ukrepih zoper porast cen energije

Danes je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovorila poslance v Evropskem parlamentu. V luči priprav na srečanje Evropskega sveta se je v nagovoru osredotočila na nedaven porast cen energije.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the plenary session of the European Parliament

Spomnila je, da EU uvozi 90 % plina, ki ga porabi. S tem je Unija preveč odvisna od plina in njegovega uvoza, kar jo dela ranljivo. Po njenih besedah je potrebno pospešiti prehod na čisto energijo. Prav tako je izpostavila, da je srednje in dolgoročno evropski zeleni dogovor steber evropske energetske suverenosti v 21. stoletju.

»Naša prednostna naloga je pomagati ranljivim družinam in podjetjem. Nekateri ukrepi se lahko v skladu z veljavnimi pravili sprejmejo zelo hitro. To vključuje pomoč podjetjem, zlasti malim in srednjim podjetjem, v skladu s pravili o državni pomoči, ciljno podporo potrošnikom in nižanje davkov in dajatev na energijo. Na teh področjih lahko države članice ukrepajo zelo hitro,« je dejala predsednica von der Leyen.

V okviru instrumenta za okrevanje NextGenerationEU je bilo 36 milijard evrov že namenjenih čisti energiji, od vodika do vetrne energije. Po besedah predsednice von der Leyen bo prihajajoči podnebni vrh COP26 priložnost, da svet okrepi svoja prizadevanja. Storiti bo namreč treba veliko več, da bi preprečili dvig temperature na globalni ravni za več kot 1,5 stopinje v primerjavi s predindustrijskim obdobjem.

»Evropska unija bo v Glasgow prišla z najvišjo ravnijo ambicij. To počnemo za Evropo. To počnemo za naš planet. In to počnemo za vse prihodnje generacije,« je poudarila predsednica von der Leyen.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
20. oktober 2021