Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. marec 2022Predstavništvo v Sloveniji

Predsednica von der Leyen in predsednik Biden o sodelovanju na področju energetike

Evropska komisija in Združene države Amerike so se v skupni izjavi zavezale, da bodo zmanjšale odvisnost Evrope od ruske energije, ter tako napovedale novo poglavje o sodelovanju na področju energetike.

Joint statement by Joe Biden, President of the United States, and Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on European Energy Security

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden sta se na davišnjem srečanju v Bruslju dogovorila za sodelovanje, ki bo podprlo energetsko varnost Evrope za prihajajoče zime in trajnostno zmanjšalo energetsko odvisnost Evrope od Rusije, pri čemer bo poudarek na vlaganju v prehod na čisto energijo.

ZDA bodo zagotovile dodatne količine utekočinjenega zemeljskega plina za trg EU v višini vsaj 15 milijard m3 v letu 2022 s pričakovanimi povečanji v prihodnosti. Komisija pa bo v sodelovanju z državami članicami EU pospešila postopke pregleda in izdaje dovoljenj za infrastrukturo za utekočinjeni zemeljski plin.

Komisija bo sodelovala tudi z državami članicami EU in tržnimi udeleženci, da bi združila povpraševanje prek novoustanovljene energetske platforme EU, kar bi vsaj do leta 2030 zagotovilo obsežen in stabilen trg za dodatni utekočinjeni zemeljski plin iz ZDA.

EU in ZDA bodo tako s skupnimi močmi zagotovile stabilno, cenovno dostopno, zanesljivo in čisto oskrbo z energijo za državljane in podjetja v EU in sosednjih partnerskih državah.

Več:

Več informacij

Datum objave
25. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji