Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. april 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Prenos kazenskih postopkov med državami EU

Evropska komisija je danes sprejela predlog uredbe o prenosu kazenskih postopkov med državami članicami.

Prenos kazenskih postopkov med državami EU - pravosodje

Predlog bo pomagal preprečiti podvajanje postopkov in primere nekaznovanosti, kadar je predaja na podlagi evropskega naloga za prijetje zavrnjena. Poleg tega bo pomagal zagotoviti, da se kazenski postopki vodijo v najprimernejši državi članici, na primer v državi, v kateri je bil storjen večji del kaznivega dejanja.

Skupna pravila med drugim podrobneje določajo seznam skupnih meril za prenos postopkov in razloge za zavrnitev prenosa postopka ter rok za odločitev o prenosu postopka. Opredeljujejo tudi pravila o stroških prevajanja in o učinkih prenosa postopka, obveznosti v zvezi s pravicami osumljencev in obdolžencev ter žrtev. Prav tako je določen način komuniciranja med pristojnimi organi.

Zaradi porasta čezmejnega kriminala je vse več primerov, v katerih je več držav članic pristojnih za kazenski pregon iste zadeve. Vzporedni ali večkratni pregon je lahko neučinkovit in neuspešen, lahko pa tudi škoduje pravicam vpletenih posameznikov, saj oseba za isto kaznivo dejanje ne sme biti preganjana ali kaznovana dvakrat.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. april 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji