Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Prepoved uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih

Države članice so danes odobrile predlog Evropske komisije za prepoved uporabe titanovega dioksida (E171) kot aditiva v živilih.

Prepoved uporabe titanovega dioksida (E171) kot aditiva v živilih.

Titanov dioksid se uporablja kot barvilo v številnih proizvodih, kot so žvečilni gumi, pekovski izdelki, prehranska dopolnila in juhe. Predlog Komisije temelji na znanstvenem mnenju Evropske agencije za varnost hrane, ki je ugotovila, da E171 ni več mogoče šteti za varnega, kadar se uporablja kot aditiv za živila, zlasti zato, ker ni mogoče izključiti pomislekov glede genotoksičnosti.

Če Svet ali Evropski parlament do konca leta ne sprejmeta ugovora, bo besedilo predloga začelo veljati v začetku prihodnjega leta. Sledilo bo šestmesečno obdobje postopnega opuščanja, nato pa bo začela veljati popolna prepoved uporabe v živilih.

»O varnosti hrane in zdravju naših potrošnikov se ni mogoče pogajati. Danes z našimi državami članicami odločno ukrepamo na podlagi znanstvenih dognanj, da bi odpravili tveganje zaradi kemikalije, ki se uporablja v živilih,« je dejala komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
8. oktober 2021