Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. maj 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Preventivni ukrepi za omejen uvoz iz Ukrajine

Evropska komisija je sprejela izredne in začasne preventivne ukrepe v zvezi z uvozom omejenega števila proizvodov iz Ukrajine v okviru uredbe o avtonomnih trgovinskih ukrepih.

 Ukrepi EU za krepitev svetovne prehranske varnosti

Ukrepi v zvezi s pšenicokoruzooljno ogrščico in sončničnim semenom so bili uvedeni zaradi izjemnih okoliščin v Bolgariji, na Madžarskem, Poljskem, v Romuniji in na Slovaškem. Njihov cilj je ublažiti logistična ozka grla v teh državah. Ukrepi veljajo od 2. maja do 5. junija 2023.

V tem obdobju se lahko pšenica, koruza, oljna ogrščica in sončnično seme s poreklom iz Ukrajine še naprej sproščajo v prosti promet v vseh državah članicah EU, razen v zadevnih petih državah. Vendar lahko v teh državah proizvodi še naprej krožijo ali so v tranzitu prek njihovih ozemelj oziroma so na poti v državo ali ozemlje zunaj EU. Hkrati so se Bolgarija, Madžarska, Poljska in Slovaška zavezale, da bodo odpravile svoje enostranske ukrepe v zvezi s pšenico, koruzo, oljno ogrščico in sončničnim semenom ter drugimi proizvodi, ki prihajajo iz Ukrajine. 

Več:

Več informacij

Datum objave
3. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji