Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. april 2021Predviden čas branja: 1 min

Prevzem Trima s strani irskega Kingspana v poglobljeno preiskavo

eu_merger_control.jpg
© EU
Komisija začenja poglobljeno preiskavo, da bi ocenila predlagani prevzem slovenskega podjetja Trimo s strani irske skupine Kingspan na podlagi uredbe EU o združitvah. Gre za vodilni podjetji na trgu za sendvič plošče iz mineralnih vlaken, ki se uporabljajo za gradnjo, obnovo in izolacijo različnih industrijskih in poslovnih stavb.

Komisija je zaskrbljena, da bi predlagani prevzem v številnih državah članicah in Združenem kraljestvu lahko zmanjšal konkurenco in povzročil zvišanje cen na trgu teh plošč.

Evropska komisarka Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence je povedala: »Kingspan in Trimo bi bila skupaj daleč največji akter v Evropi in glavni dobavitelj visokokakovostnih sendvič plošč iz mineralnih vlaken. Ta proizvod je pomemben za boljšo izolacijo in energijsko učinkovitost industrijskih in poslovnih stavb, ki so ključne za uresničevanje ciljev evropskega zelenega dogovora. Zagotoviti moramo zdravo konkurenčno okolje za vsa podjetja, ki uporabljajo ta proizvod za izolacijo svojih stavb.«

Komisija mora sedaj do 20. avgusta letos v okviru poglobljene preiskave učinkov predlaganega prevzema ugotoviti, ali je verjetno, da bo prevzem znatno oviral učinkovito konkurenco.

 

Več informacij

Datum objave
13. april 2021