Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. december 2023Predstavništvo v Sloveniji

Prilagoditev statusa zaščite volka

Komisija je danes predstavila predlog sklepa Sveta o prilagoditvi statusa zaščite volka.

Volkovi v Evropi (sivi volk na travi)

Komisija je danes predstavila predlog sklepa Sveta o prilagoditvi statusa zaščite volka v skladu z mednarodno Bernsko konvencijo o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov, katere pogodbenice so EU in njene države članice.

Komisija na podlagi poglobljene analize statusa volka v EU, ki kaže znatno povečanje populacij volka v EU, predlaga, da se volku dodeli status „varovan“ in ne „strogo varovan“.

„Vrnitev volkov je dobra novica za biotsko raznovrstnost v Evropi. Vendar je koncentracija volkov v nekaterih evropskih regijah postala resnična nevarnost, zlasti za živino. Za dejavnejše obvladovanje kritičnih koncentracij volkov lokalne oblasti prosijo za večjo prožnost. Evropska raven bi morala to olajšati, proces, ki ga je danes začela Komisija, pa je pomemben korak na tej poti. Trdno sem prepričana, da bomo našli ciljno usmerjene rešitve za zaščito biotske raznovrstnosti in naših podeželjskih skupnosti,” je poudarila predsednica Ursula von der Leyen.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji