Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. oktober 2021

Pripombe glede uredbe o splošnih skupinskih izjemah

Evropska komisija države članice in vse druge zainteresirane strani poziva, naj predložijo pripombe k nekaterim predlaganim spremembam uredbe o splošnih skupinskih izjemah.

Države članice lahko podajo pripombe k spremembam uredbe o splošnih skupinskih izjemah

Namen predlagane revizije je upoštevati spremembe različnih smernic o državni pomoči, ki se trenutno pregledujejo, in nadalje olajšati javno podporo za zeleni in digitalni prehod EU. Nova pravila bodo pomagala postaviti prave temelje za trajnostno gospodarstvo v obdobju okrevanja po posledicah koronavirusne pandemije. Države članice in druge zainteresirane strani lahko v javnem posvetovanju sodelujejo do 8. decembra 2021.

Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, ki je pristojna za politiko konkurence, je povedala: »Z našim predlogom želimo razširiti možnosti držav članic za izvajanje ukrepov pomoči, ki podpirajo zeleni in digitalni prehod, brez predhodne priglasitve Komisiji in njene odobritve. To bo državam članicam olajšalo hitro zagotavljanje takega financiranja, ne da bi povzročilo neupravičena izkrivljanja konkurence na enotnem trgu. Vse javne organe, podjetja in druge zainteresirane strani vabimo, naj sodelujejo v tem pomembnem posvetovanju.«

Uredba o splošnih skupinskih izjemah določene kategorije državne pomoči razglaša za združljive s Pogodbo, če izpolnjujejo nekatere pogoje, ter jih izvzema iz zahteve po predhodni priglasitvi Komisiji in njeni odobritvi.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
6. oktober 2021