Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. marec 2021Predviden čas branja: 1 min

Priporočila za podporo Romom v EU

Države članice nadaljujejo s prizadevanji za spodbujanje enakosti Romov, njihovega vključevanje v družbo in udeležbe. Tako bodo z Evropsko komisijo podrobneje razpravljale o priporočilu, ki ga je Komisija predlagala kot del svojega 10-letnega strateškega okvira za podporo Romom v EU in ga je Svet sprejel prejšnji petek.

Priporočilo vključuje obsežen seznam konkretnih ukrepov za boj proti diskriminaciji in sovraštvu do Romov, spodbujanje vključevanja v družbo, spodbujanje udeležbe in aktivnega državljanstva, ter zagotavljanje učinkovitega enakega dostopa do kakovostnega rednega izobraževanja, zaposlovanja, zdravja in stanovanj.

»Zavzemanje za enakost za vse je ključno, da se učinkovito spopademo s pandemijo in si čim prej opomoremo. Sprejetje tega priporočila jasno kaže na zavezanost držav članic k reševanju številnih izzivov, s katerimi se soočajo romske skupnosti po vsej EU. Priporočilo nas bo vodilo pri doseganju merljivih rezultatov v naslednjih desetih letih in odpravljanju dolgotrajnih krivic, diskriminacije in izključenosti,« je pojasnila evropska komisarka za enakost Helena Dalli.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
15. marec 2021