Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. marec 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Pristopna pogajanja EU z Bosno in Hercegovino

Evropska komisija je danes priporočila začetek pristopnih pogajanj EU z Bosno in Hercegovino. 

Bosnia and Herzegovina

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem dejala: »Odkar smo ji podelili status kandidatke, je Bosna in Hercegovina naredila občudovanja vreden napredek. V dobrem letu dni je dosegla več kot v celem desetletju. Seveda je za pridružitev Uniji potrebno še več napora, saj mora država izpolniti vse pogoje za članstvo in tako uresničiti željo svojih državljanov, da postanejo del naše družine.« 

V poročilu, ki ga predstavlja voditeljem unije v Evropskem svetu, Evropska komisija poudarja, da je Bosna in Hercegovina od decembra 2022, ko je dobila status kandidatke za članstvo v EU, s pomembnimi reformami dosegla pozitivne rezultate.

Bosna in Hercegovina je dosegla znaten napredek pri dolgoročnih reformah, kot sta sprejetje zakona o preprečevanju navzkrižja interesov ter zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Prav tako je Bosna in Hercegovina je sprejela ukrepe za izboljšanje pravosodnega in tožilskega sistema, okvira za boj proti korupciji, organiziranemu kriminalu in terorizmu ter za izboljšanje upravljanja migracij, vključno odobritvijo mandata za pogajanja o sporazumu o statusu agencije Frontex.

Bosna in Hercegovina je ob tem uspela doseči in ohraniti popolno usklajenost s skupno zunanjo in varnostno politiko EU, kar je ključnega pomena v času geopolitičnih pretresov.

Evropska komisija je danes razpravljala tudi o prihajajočem ustnem poročilu Svetu EU o napredku, ki sta ga dosegli Ukrajina in Moldavija v zvezi s priporočili, navedenimi  v poročilu Komisije o širitvi z dne 8. novembra 2023.  

Komisija je tudi dokončala predloge za osnutek pogajalskih okvirov z Ukrajino in Moldavijo, ki jih bo predložila Svetu EU. 

Več:

Več informacij

Datum objave
12. marec 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji