Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Priznavanje spričeval za pomorščake

Komisija je danes odločila, da bo še naprej priznavala filipinska spričevala za pomorščake

EU Digital COVID Certificate - Use for travel, Greece

Filipine – eno največjih svetovnih držav, ki zagotavljajo delovno silo v pomorstvu – je Komisija decembra 2021 obvestila, da bo priznanje njihovih spričeval pomorščakov preklicano, če ne bodo sprejeti ustrezni ukrepi. Ti med drugim vključujejo skladnost z Mednarodno konvencijo o standardih za usposabljanje, izdajanje spričeval in ladijsko stražarjenje pomorščakov (STCW). 

Od takrat si Filipini močno prizadevajo za izpolnjevanje zahtev, zlasti na ključnih področjih, kot so spremljanje, nadzor in ocenjevanje usposabljanja in ocenjevanja. 

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je v zvezi s tem povedala: »Cenimo konstruktivno sodelovanje s filipinskimi organi in njihova prizadevanja za izboljšanje sistema za usposabljanje in izdajanje spričeval pomorščakom. Filipini zagotavljajo pomemben in cenjen del pomorske delovne sile evropske in svetovne pomorske industrije s približno 50.000 filipinskimi poveljniki ladij in častniki, ki trenutno delajo na ladjah, ki plujejo pod zastavo EU. Filipini lahko računajo na našo tehnično podporo za nadaljnje izboljšanje izvajanja minimalnih zahtev glede izobraževanja, usposabljanja in izdajanja spričeval ter življenjskih in delovnih razmer in nadzora nad njimi.«

Več:

Več informacij

Datum objave
31. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji