Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Program EU za zdravje: na poti k močni evropski zdravstveni uniji

S sprejetjem prvega letnega programa v okviru Programa EU za zdravje (EU4Health), bo zagotovljenih 312 milijonov evrov za krizno pripravljenost, preprečevanje bolezni, zdravstvene sisteme in digitalizacijo.

Coronavirus - Portrait pictures of workers in the frontline in Europe

Sredstva bodo namenjena projektom, ki se bodo med drugim ukvarjali z nadzorom bolezni, razpoložljivostjo zdravil, preventivo, zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem raka, krepitvijo evropskih referenčnih mrež za redke bolezni, preizkušanjem odpornosti zdravstvenih sistemov ter pripravo evropskega prostora zdravstvenih podatkov.

«Danes začenjamo izvajati doslej največji naložbeni program za zdravje v EU. Sploh prvi delovni program Programa EU za zdravje začenja utirati pot k močni evropski zdravstveni uniji. Na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili v času pandemije COVID-19, bomo vlagali v krizno pripravljenost. Zgradili bomo boljše in odpornejše zdravstvene sisteme, ki bodo bolj digitalni in imeli usposobljeno delovno silo. Prav tako bomo z vlaganjem v ukrepe v okviru evropskega načrta za premagovanje raka, zmanjševali negativne učinke, ki jih povzroča rak«, je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
18. junij 2021