Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. maj 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Prvi sklop razpisov v okviru glavnega delovnega programa za digitalno Evropo za obdobje 2023–2024

Komisija je danes odprla prvi sklop razpisov v okviru glavnega delovnega programa za digitalno Evropo za obdobje 2023–2024 za krepitev digitalnih tehnologij in kompetenc po vsej EU.

Program za digitalno Evropo (napis na vijolični podlagi)

Na razpise v vrednosti več kot 122 milijonov evrov se lahko prijavijo podjetja, javne uprave in drugi subjekti iz držav članic EU, držav Efte/EGP in pridruženih držav. 

Tokratni krog naložb bo zajemal področje krepitve zaupanja v digitalno preobrazbo, pri čemer bo 32 milijonov evrov namenjenih projektom, povezanim z mrežo centrov za varnejši internet, ki bodo mladoletnikom pomagali pri spopadanju s spletnimi tveganji in državljanom omogočili anonimno prijavo posnetkov spolne zlorabe otrok na spletu. 

Naložbe bodo namenjena tudi vozliščem evropske opazovalnice digitalnih medijev, kar bo prispevalo k boju proti dezinformacijam po vsej Evropi, referenčni okvir EU za varčevanje z energijo, ki bo olajšal razvoj aplikacije za pomoč državljanom pri zmanjšanju porabe energije, ter informacijski sistem za podporo odstranitvi posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu. 

Dodatnih 31 milijonov evrov bo namenjenih projektom na področju podatkov z naložbami v projekt genom Evrope za vzpostavitev evropske referenčne podatkovne zbirke genoma, ki bo spodbujala prelomni napredek na področju raziskav, inovacij, preprečevanja bolezni in zagotavljanja zdravstvenega varstva.

Projekti na področju infrastrukture od računalništva v oblaku in na robu bodo prejeli 25 milijonov evrov, med drugim za podporo razvoju varne sodelovalne platforme za aeronavtiko in varnostno industrijo.

Na voljo bo tudi 18 milijonov evrov za projekte na področju umetne inteligence in 16 milijonov evrov za spodbujanje naprednih digitalnih znanj in spretnosti s sredstvi za krepitev znanj in spretnosti na področju polprevodnikov ter krepitev digitalnih znanj in spretnosti mladih učencev s poudarkom na mladih dekletih. 

Rok za prijavo na te razpise je 26. september 2023, informacije o prijavah pa so na voljo tu.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. maj 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji