Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice23. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Prvi vsakoletni »ekološki dan EU«

Evropski parlament, Svet in Komisija danes obeležujejo prvi vsakoletni »ekološki dan EU«. Vse tri institucije so podpisale skupno izjavo, na podlagi katere se bo vsako leto 23. septembra praznoval ekološki dan EU.

World Food Safety Day

To je nadgradnja akcijskega načrta za razvoj ekološke pridelave, ki ga je Komisija sprejela 25. marca 2021 in v katerem je napovedala uvedbo takega dne za ozaveščanje o ekološki pridelavi.

Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je na slovesnosti ob podpisu in razglasitvi dejal: »Danes je praznik ekološke pridelave, ki je trajnostna oblika kmetijstva, pri kateri proizvodnja hrane poteka v ravnovesju z naravo, biotsko raznovrstnostjo in dobrobitjo živali. 23. september je tudi jesensko enakonočje, ko sta dan in noč enako dolga, kar simbolizira ravnovesje med kmetijstvom in okoljem ter popolnoma ustreza ekološki pridelavi. Vesel sem, da lahko skupaj z Evropskim parlamentom, Svetom in ključnimi akterji v tem sektorju razglasimo vsakoletno praznovanje ekološkega dne EU, saj je to odlična priložnost za ozaveščanje o ekološki pridelavi in spodbujanje njene ključne vloge pri prehodu na trajnostne prehranske sisteme.«

Splošni cilj akcijskega načrta za razvoj ekološke pridelave je znatno povečati pridelavo in potrošnjo ekoloških proizvodov, da bi prispevali k doseganju ciljev strategije »od vil do vilic« in strategije za biotsko raznovrstnost, kot je zmanjšanje uporabe gnojil, pesticidov in antimikrobikov.

Ekološki sektor potrebuje ustrezna orodja za rast, kot je določeno v akcijskem načrtu. Načrt vsebuje 23 ukrepov, ki so osnovani na treh oseh, in sicer spodbujanju potrošnje, povečanju pridelave in izboljšanju trajnostnosti sektorja, da bi se zagotovila njegova uravnotežena rast.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
23. september 2021