Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. september 2022Predstavništvo v Sloveniji

Prvih pet let sporazuma CETA

Danes mineva 5 et od začetka veljavnosti Celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma (CETA) med EU in Kanado, ki je okrepil trgovino med partnericama ter EU zagotovil pomemben vir oskrbe z viri, kot so energija in surovine.

Press statement by Justin Trudeau, Canadian Prime Minister, and Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Sporazum CETA zagotavlja trajnostno gospodarsko rast in delovna mesta v EU. Dvostranska blagovna menjava med Kanado in EU se je v zadnjih petih letih povečala za 31 %dvostranska trgovina s storitvami pa za 11 %. Kanadska podjetja vlagajo več kot 240 milijard evrov v EU, s čimer ustvarjajo dodatne zaposlitvene možnosti in prispevajo h gospodarski rasti.

Sporazum CETA zagotavlja EU tudi privilegiran dostop do kanadskih surovin: odpravlja tarife, prepoveduje nadzor izvoza in zmanjšuje tveganja v dobavni verigi v času velikega povpraševanja. Uvoz navadnih kovin iz Kanade v EU se je med letoma 2016 in 2021 povečal za 143 %uvoz mineralov pa za 131 %. Ti viri so bistveni za ključne evropske industrijske sektorje, na primer proizvodnjo baterij. Uvoz energije iz Kanade v EU se je med letoma 2016 in 2021 povečal za 70 %.

Več:

Več informacij

Datum objave
21. september 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji