Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. december 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Reforma ocenjevanja kemikalij „ena snov, ena ocena“

Evropska komisija je danes sprejela tri zakonodajne predloge za hitrejše, poenostavljene in pregledne postopke v zvezi s kemikalijami.

Reforma ocenjevanja kemikalij „ena snov, ena ocena“    (Laboratorij z znanstvenikom in omaro, polno stekleničk s kemikalijami)

Trije sklopi predlogov so namenjeni racionalizaciji ocenjevanja kemikalij v zakonodaji EU, okrepitvi baze znanja o kemikalijah ter zagotovitvi zgodnjega odkrivanja nastajajočih kemičnih tveganj in ustreznega ukrepanja.

V okviru pristopa »ena snov, ena ocena«, ki je ključni rezultat trajnostne strategije za kemikalije, bodo pomembne naloge prerazporejene med štiri agencije EU, kar bo zagotovilo skladne in pregledne ocene varnosti kemikalij, ki se uporabljajo v izdelkih, kot so medicinski pripomočki, igrače, hrana, pesticidi in biocidi.

Državljanom, podjetjem in organom bodo tako na voljo poenostavljen in pregleden dostop do informacij o kemikalijah, bolj usklajeni in predvidljivi postopki v celotni zakonodaji ter večja zanesljivostjo ocen. Novi ukrepi bodo zmanjšali vrzel med opredelitvijo morebitnega tveganja in potrebnim regulativnim ukrepom. Ti ukrepi bodo privedli tudi do boljšega in hitrejšega varovanja zdravja ljudi in okolja.

Več:

Več informacij

Datum objave
7. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji