Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 2 min

REPowerEU: načrt za zmanjšanje odvisnosti od Rusije

Komisija je danes predstavila načrt REPowerEU za hitrozmanjšanjeodvisnosti EUodruskih fosilnih goriv in pospešitev zelenega prehoda.

REpowerEU

Načrt temelji na prihrankih energije, diverzifikaciji oskrbe z energijo ter pospešenem uvajanju energije iz obnovljivih virov.

Komisija med drugim predlaga okrepitev dolgoročnih ukrepov za energijsko učinkovitost, vključno s povečanjem zavezujočega cilja energijske učinkovitosti z 9 % na 13 %. Objavila je tudi predloge, kako bi lahko kratkoročno zmanjšali povpraševanje po plinu in nafti za 5 %, države članice pa pozvala, naj začnejo posebne komunikacijske kampanje za gospodinjstva in industrijo.

EU je v sodelovanju z mednarodnimi partnerji že zagotovila rekordne ravni uvoza utekočinjenega zemeljskega plina in večje dobave plina prek plinovodov. Omogočila bo prostovoljne skupne nakupe plina, utekočinjenega zemeljskega plina in vodika, razmislila pa bo tudi o vzpostavitvi skupnega nabavnega mehanizma. Danes je sprejela tudi zunanjo energetsko strategijo EU, ki bo olajšala diverzifikacijo oskrbe z energijo in vzpostavljanje dolgoročnih partnerstev z dobavitelji s poudarkom na zelenem in pravičnem energetskem prehodu. Strategija bo podpirala sodelovanje na področju vodika in drugih zelenih tehnologij.

Obsežno povečanje in pospešitev proizvodnje energije iz obnovljivih virov bo pospešilo neodvisnost, spodbudilo zeleni prehod in sčasoma znižalo cene. Komisija predlaga povečanje krovnega cilja za leto 2030 za obnovljive vire energije s 40 % na 45 %. Višje ambicije bodo spodbudile druge konkretne ukrepe, denimo večjo uporabo sončnih panelov in toplotnih črpalk.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
18. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji