Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

#RescEU na pomoč Grčiji v boju proti hudim požarom

Komisijin Center za usklajevanje nujnega odziva je za gašenje požarov v naravi v Grčiji  mobiliziral 11 letal za gašenje in en helikopter iz rezerve rescEU, nameščene v šestih državah članicah.

RescEU
© European Union, 2023 (photographer: Paloma Adarve)

Komisijin Center za usklajevanje nujnega odziva je za gašenje požarov v naravi v Grčiji mobiliziral 11 letal za gašenje in en helikopter iz rezerve rescEU, nameščene v šestih državah članicah. Poleg tega je šest evropskih držav prek mehanizma EU na področju civilne zaščite prispevalo ekipe za gašenje gozdnih požarov na tleh.

V okviru storitev satelitskega kartiranja programa Copernicus v EU je bilo izdanih tudi 20 zemljevidov prizadetih območij.

Doslej je bilo v grški regiji Aleksandropolis požganih več kot 81.000 hektarov.

Gre za največji požar v naravi v EU po letu 2000, odkar evropski informacijski sistem za gozdne požare (EFFIS) beleži podatke.

»Solidarni smo z Grčijo v njenem boju proti uničujočim požarom v naravi. Največja operacija EU za gašenje požarov iz zraka poudarja našo zavezanost hitremu in učinkovitemu skupnemu ukrepanju v času krize. Sočustvujemo z grškimi prebivalci in še naprej si bomo neutrudno prizadevali za zaščito življenj, lastnine in okolja. Enotnost in sodelovanje EU sta naša največja prednost pri premagovanju teh izzivov,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite se je odzval tudi na eksplozijo tega tedna v Romuniji in zagotovil prevoz 12 bolnikov s hudimi opeklinami v pet držav članic.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji