Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. december 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Državna pomoč: revidirane smernice za spodbujanje naložb tveganega financiranja

Evropska komisija je sprejela revidirane smernice o državni pomoči za spodbujanje naložb tveganega financiranja. Uporabljale se bodo od 1. januarja 2022.

State Aid (Foto: napis #EUStateAid na zeleni podlagi)
EU

Pojasnjujejo in poenostavljajo pravila, v skladu s katerimi lahko države članice podprejo evropska zagonska podjetja, mala in srednja podjetja (MSP) ter podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo in jim olajšajo dostop do financiranja, hkrati pa zagotavljajo enake konkurenčne pogoje na enotnem trgu. Državam članicam bodo omogočila, da tem evropskim podjetjem zagotovijo finančne spodbude, ki bodo privabljale naložbe, kadar trg tega financiranja ne bo zagotavljal.

Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, pristojna za politiko varstva konkurence, je povedala: »Zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja so v središču okrevanja evropskega gospodarstva. Tem podjetjem je treba zagotoviti dostop do financiranja, da se čim bolje izkoristi njihov potencial rasti ter zeleni in digitalni prehod. Zato smo po obsežnem postopku posvetovanja uvedli ciljno usmerjene spremembe in dodatno poenostavili obstoječa pravila o državni pomoči.«

Več informacij

Datum objave
6. december 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji