Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. februar 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Rezultati tekmovanje mladih prevajalcev EU Juvenes Translatores

Dijakinja Ajda Rojnik z Gimnazije Poljane je letošnja slovenska  zmagovalka vseevropskega  prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Prevajala je iz angleščine v slovenščino.

Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 25. novembra 2021 v vseh 27 državah članicah EU, se je udeležilo 2940 dijakov in dijakinj iz 689 srednjih šol. Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 153 kombinacij, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik. Tekmovanja se je tako kot prejšnja leta udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 35 dijakov. Letošnja tema prevajanih besedil je bila Gremo naprej – za bolj zeleno prihodnost!

Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira že vse od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Prevajanje je sestavni del EU že od same ustanovitve Skupnosti in je bilo predmet njene prve uredbe, ki je bila sprejeta leta 1958. Od takrat se je število jezikov EU z njeno širitvijo povečalo s 4 na 24.

Spletno razglasitev rezultatov, ki je bila danes, si lahko ogledate tukaj. Za zmagovalce bo Komisija do poletja pripravila slavnostno podelitev nagrad.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. februar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji