Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Še bolj odločno proti prisilnemu delu

Komisija in Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) sta objavili smernice o potrebni skrbnosti, ki so namenjene kot pomoč podjetjem v EU pri obvladovanju tveganj, ki jih v okviru njihovih dejavnosti in dobavnih verig predstavlja prisilno delo.

Evropska komisija in Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) sta objavili smernice o potrebni skrbnosti, ki so namenjene kot pomoč podjetjem v EU pri obvladovanju tveganj, ki jih v okviru njihovih dejavnosti in dobavnih verig predstavlja prisilno delo.   Smernice bodo s konkretnimi in praktičnimi nasveti o tem, kako prepoznati, preprečiti, zmanjšati in obravnavati prisilno delo, okrepile sposobnost podjetij, da ta pojav umaknejo iz svojih dobavnih verig.

Smernice bodo s konkretnimi in praktičnimi nasveti o tem, kako prepoznati, preprečiti, zmanjšati in obravnavati prisilno delo, okrepile sposobnost podjetij, da ta pojav umaknejo iz svojih dobavnih verig. 

»V svetu ni prostora za prisilno delo. Komisija je zavezana k temu, da odpravi to bolezen kot del našega širšega prizadevanja za varstvo človekovih pravic. Prav zato smo krepitev odpornosti in trajnosti dobavnih verig EU postavili v središče naše nedavne trgovinske strategije. Podjetja so ključna za uresničitev tega cilja, ker lahko z odgovornim ravnanjem dosežejo spremembo. Z današnjimi smernicami namenjamo podporo evropskim podjetjem pri njihovih prizadevanjih. Našo skrbnost bomo še okrepili s prihajajočo zakonodajo na področju trajnostnega upravljanja podjetij,« je dejal izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Visoki zunanjepolitični predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell je dodal, da je Evropska unija vodilna v svetu pri odgovornem poslovnem ravnanju, podjetništvu in človekovih pravicah. Po njegovih besedah bo EU s smernicami zagotovila, da podjetja s svojimi ravnanji ne bodo prispevala k pojavu prisilnega dela v nobenem sektorju, regiji ali državi.

Več:

Več informacij

Datum objave
13. julij 2021