Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. januar 2023Predstavništvo v Sloveniji

Seznam naborov podatkov velike vrednosti

Evropska komisija je danes objavila seznamnaborov podatkov velike vrednosti, ki jih bodo morali organi javnega sektorja v roku 16 mesecih brezplačno dati na voljo za ponovno uporabo.

Cybersecurity

Nekateri podatki javnega sektorja, kot so meteorološki podatki ali podatki o kakovosti zraka, so še zlasti zanimivi za razvijalce aplikacij in storitev ter imajo pomembne koristi za družbo, okolje in gospodarstvo, zato jih je treba dati na voljo javnosti.

»Razpoložljivi nabori podatkov visoke vrednosti bodo koristili gospodarstvu in družbi, na primer s pomočjo pri boju proti podnebnim spremembam, zmanjšanju onesnaženosti zraka v mestih in izboljšanju prometne infrastrukture. To je praktičen korak k uspešnejšemu digitalnemu desetletju in oblikovanju uspešnejše digitalne prihodnosti,« je poudarila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Večja razpoložljivost podatkov bo spodbudila podjetništvo in privedla do ustanavljanja novih podjetij. Nabori podatkov visoke vrednosti so lahko pomemben vir za zagonska ter za mala in srednja podjetja pri razvoju novih digitalnih proizvodov, storitev in inovativnih rešitev, ki izboljšujejo življenje državljanov v EU in po svetu. Ponovna uporaba naborov podatkov, kot sta mobilnost ali geolokalizacija stavb, lahko odpre poslovne priložnosti za logistični ali prometni sektor ter izboljša učinkovitost zagotavljanja javnih storitev, na primer z razumevanjem prometnih tokov, da bi bil promet učinkovitejši.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji