Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. oktober 2021Predviden čas branja: 1 min

Seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores25. novembra 2021.

Tekmovanje Juvenes Transaltores - trenutna slovenska zmagovalka Patrizia Pahor z Dvojezične srednje šole Lendava.

Iz Slovenije bodo sodelovale naslednje šole:

  • Dvojezična srednja šola Lendava, Lendava,
  • Elektro in računalniška šola Velenje, Velenje,
  • Gimnazija Bežigrad, Ljubljana,
  • Gimnazija Poljane, Ljubljana,
  • Gimnazija Šentvid, Ljubljana,
  • Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Postojna,
  • Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, Ljubljana,
  • Šolski center Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, Novo mesto.

Na letošnjem petnajstem tekmovanju bo sodelovalo 705 izbranih srednjih šol iz vseh 27 držav članic EU. Tudi letos bodo izbrani kandidati pisali prevode na računalnikih. Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2004.

Prijavljeni kandidati bodo na dan tekmovanja prevajali enostransko besedilo iz enega od uradnih jezikov EU v drugega. Na voljo je tako 552 kombinacij. Prevajalska služba Evropske komisije bo nato ocenila vse prevode ter februarja 2021 objavila po enega zmagovalca ali zmagovalko na državo članico, ki bodo kasneje povabljeni na podelitev nagrad v Bruslju. Trenutna slovenska zmagovalka je Patrizia Pahor z Dvojezične srednje šole Lendava.

Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje že od leta 2007 vsako leto organizira tekmovanje Juvenes Translatores. Namen tekmovanja je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odpreti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času.

Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic. Tekmovanje poudarja tudi bogato jezikovno raznolikost Evrope.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. oktober 2021