Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. april 2022Predstavništvo v Sloveniji

Sklop ukrepov za obvladovanje trenutne faze pandemije COVID-19

Komisija je predlagala sklop ukrepov za obvladovanje trenutne faze pandemije COVID-19 in pripravo na naslednjo.

Coronavirus - Portraits pictures of Scientists fighting against the virus

Komisija je predlagala sklop ukrepov za obvladovanje trenutne faze pandemije COVID-19 in pripravo na naslednjo.

Poleg okrepitve cepljenja in dajanja poživitvenih odmerkov Komisija poziva države članice, naj pred jesenjo sprejmejo ukrepe, s katerimi bodo med drugim zagotovile izpopolnjene integrirane sisteme spremljanja primerov, ciljno usmerjeno testiranje, razvoj naslednje generacije cepiv in terapevtikov ter nadaljevale z usklajevanjem odzivanja na ravni EU.

»Pandemije COVID-19 še ni konec, ta virus nas bo spremljal še nekaj časa. Čeprav se zdravstvene razmere izboljšujejo, se moramo pripraviti na različne scenarije, pri tem pa ravnati usklajeno. Vemo namreč, da se bodo pojavile nove različice – vprašanje je le, kdaj. Ne moremo si privoščiti improvizacije in razdrobljenosti. Čas je, da nehamo zgolj gasiti požar in namesto tega zgradimo zdravstveno unijo, ki bo ščitila javno zdravje, obenem pa pomagala ohranjati odprtost in odpornost družbe in gospodarstva,« je poudaril podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas.

Srednje- in dolgoročno je treba nadalje izboljšati pripravljenost in okrepiti usklajevanje odzivanja med državami članicami in na svetovni ravni, izvajati predloge o evropski zdravstveni uniji, obravnavati širše učinke pandemije na zdravje, vključno z dolgim COVID-19 in posledicami za duševno zdravje, ter pospešiti digitalizacijo v zdravstvu.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
28. april 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji