Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice17. maj 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Druga obletnica načrta REPowerEU

The 'RePowerEU' banner on the front of the Berlaymont building

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, izvršni podpredsednik za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič in evropska komisarka za energijo Kadri Simson so pred jutrišnjo drugo obletnico načrta REPowerEU v skupni izjavi med drugim poudarili: 

»Ko je Rusija napadla Ukrajino in svoje energetske vire spremenila v gospodarsko orožje proti Evropi, je bil naš odziv hiter in odločen. Sprejeli smo načrt REPowerEU za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriv. 

Dve leti pozneje so rezultati naših skupnih prizadevanj vidni vsem. Močno smo zmanjšali uvoz ruske energije, s čimer smo spodkopali vojno gospodarstvo Kremlja in izrazili solidarnost z našimi ukrajinskimi prijatelji. Sodelovali smo z zanesljivimi mednarodnimi partnerji, da bi po potrebi nadomestili ruski uvoz, tudi s skupno nabavo v okviru energetske platforme EU. Kot Evropejci smo si skupaj prizadevali zmanjšati naše povpraševanje po energiji in vlagali v pospešitev nadomeščanja uvoženih fosilnih goriv z domačo energijo iz obnovljivih virov. Ta prizadevanja so privedla do uvedbe energije iz obnovljivih virov brez primere in zgodovinske preusmeritvijo naše oskrbe z energijo. 

Ko so se cene energije zaradi ruskih ukrepov poleti 2022 močno zvišale, smo se dogovorili o številnih ukrepih za zagotovitev naše oskrbe z energijo in stabilizacijo trgov. Cene so zdaj spet blizu ravni pred vojno. 

Prekinili smo svojo energetsko odvisnost od Rusije, Putinovi cevovodi pa niso več orodje za izsiljevanje Evrope.«

Več:

Več informacij

Datum objave
17. maj 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji