Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Slovenija po indeksu DESI v letu 2021 na 13. mestu

Evropska komisija je danes objavila rezultate indeksa digitalnega gospodarstva in družbe za leto 2021 (DESI).

DESI Slovenija

Evropska komisija je danes objavila rezultate indeksa digitalnega gospodarstva in družbe za leto 2021 (DESI), ki spremlja napredek držav članic EU na področju digitalne konkurenčnosti, človeškega kapitala, širokopasovne povezljivosti ter vključevanja digitalnih tehnologij s strani podjetij in javnih digitalnih storitev.

Slovenija se po indeksu DESI v letu 2021 z oceno 52,8 uvršča na 13. mesto med državami članicami EU. V povezljivosti se je uvrstila na deveto mesto v EU, predvsem je uspešna v razširjenosti širokopasovnih povezav z najmanj 100 Mb/s.

Pri vključevanju digitalne tehnologije v podjetja je Slovenija med državami EU na osmem mestu. V kategoriji človeški kapital, ki je ena od največjih prednosti Slovenije, država ostaja tik pod povprečjem EU, na 13. mestu. Na področju digitalnih javnih storitev se Slovenija uvršča na 15. mesto, najbolj pa je napredovala v kazalniku odprtih podatkov.

Izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo Margrethe Vestager je dejala: »Sporočilo letošnjega indeksa je pozitivno, vse države EU so napredovale na področju konkurenčne digitalne tehnologije, vendar je mogoče storiti še več. Z državami članicami si prizadevamo, da bi ključne naložbe za podjetja in državljane zagotovili prek mehanizma za okrevanje in odpornost.«

V poročilih DESI 2021 so večinoma predstavljeni podatki iz prvega ali drugega četrtletja leta 2020, ki zagotavljajo vpogled v ključne dogodke v digitalnem gospodarstvu in družbi v prvem letu pandemije COVID-19. Vendar vpliv pandemije COVID-19 na uporabo in zagotavljanje digitalnih storitev ter rezultati politik, ki se izvajajo od njenega začetka, niso zajeti v podatkih in bodo vidnejši v izdaji za leto 2022.

Kljub napredku je za uresničitev rezultatov, kot so opredeljeni v digitalnih ciljih za leto 2030 Evropske komisije, potrebno nadaljnje skupno prizadevanje držav članic.

Več:

Več informacij

Datum objave
12. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji