Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Sloveniji 100 milijonov evrov iz Solidarnostnega sklada EU

Komisija je Sloveniji odobrila predplačilo v višini 100 milijonov evrov iz Solidarnostnega sklada EU, da bi olajšala finančno breme obnove po škodi, ki so jo avgusta 2023 povzročile uničujoče poplave.

PRedsednica von der Leyen v Sloveniji

Predplačilo je izvršeno na podlagi vloge za podporo iz Solidarnostnega sklada EU, ki jo je Slovenija predložila 20. oktobra 2023. Končno plačilo, ki bo odvisno od Komisijine ocene vloge Slovenije za podporo iz Solidarnostnega sklada EU in od razpoložljivosti proračunskih sredstev, bo izvršeno leta 2024.

Slovenski organi so te poplave opisali kot najhujše v nedavni zgodovini Slovenije, prizadele pa so skoraj dve tretjini države. Poškodovana je bila ključna infrastruktura, kot so ceste in oskrba z energijo, in uničenih je bilo na stotine domov in stavb.

Predsednica Ursula von der Leyen in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič sta 9. avgusta 2023 obiskala Slovenijo, da bi izrazila solidarnost in podporo EU.

Komisija je takoj po poplavah izrazila solidarnost s Slovenijo in ponudila pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, ki je med drugim vključevala helikopterje, tovornjake in bagre. Od takrat je Komisija prek kmetijske rezerve mobilizirala tudi 8,6 milijona evrov za podporo kmetom v Sloveniji, katerih preživljanje so poplave najbolj prizadele.

Podpora, ki je na voljo prek Solidarnostnega sklada EU, bo Sloveniji dodatno pomagala odpravljati uničujoče posledice poplav, obnoviti ključno infrastrukturo, financirati službe za reševanje, izvesti ukrepe za zaščito kulturne dediščine, ki je bila poškodovana med poplavami, in splošneje financirati dejavnosti čiščenja.

Več:

Več informacij

Datum objave
29. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji