Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. december 2023Predstavništvo v Sloveniji

Slovesna predstavitev novega vrhunskega evropskega superračunalnika v Španiji

Danes je bil v Barceloni v Španiji predstavljen najnovejši vrhunski evropski superračunalnik MareNostrum 5, ki se trenutno uvršča med 10 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu.

Slovesna predstavitev novega vrhunskega evropskega superračunalnika v Španiji  (miniaturne figurice ljudi, ki se sprehajajo po drobovju računalnika)

Danes je bil v Barceloni v Španiji predstavljen najnovejši vrhunski evropski superračunalnik MareNostrum 5, ki se trenutno uvršča med 10 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu in gostuje v barcelonskem centru za superračunalnike, od marca 2024 pa bo dostopen širokemu krogu evropskih uporabnikov iz znanosti in industrije.

MareNostrum 5 ima največjo zmogljivost 314 petaflopov, kar pomeni 314 milijonov milijard izračunov na sekundo. Je tudi najbolj okolju prijazen superračunalnik v Evropi in energetsko zelo učinkovit, saj ga bo v celoti poganjala trajnostna energija. S toploto, ki jo bo proizvajal, se bo ogrevala stavba, v kateri se nahaja.

MareNostrum 5 je eden najbolj inovativnih superračunalniških sistemov na svetu in je zasnovan posebej za reševanje zapletenih znanstvenih problemov. Pomagal bo pri napredku dejavnosti v Evropi na več področjih, na primer pri evropskih medicinskih raziskavah, saj bo podpiral razvoj zdravil in cepiv ter izvajal simulacije širjenja virusov. Uporabljal se bo lahko tudi za tradicionalne superračunalniške aplikacije na področjih, kot so podnebne raziskave, inženirstvo, znanost o materialih in vede o Zemlji.

Računalniška moč superračunalnika MareNostrum 5 bo dopolnila obstoječe superračunalnike Skupnega podjetja EuroHPC, med katerimi je tudi superračunalnik Vega, ki ga gosti Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru

Več:

Več informacij

Datum objave
21. december 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji