Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. marec 2022Predstavništvo v Sloveniji

Smernice za uporabo direktive o začasni zaščiti ukrajinskih beguncev

Od začetka ruske vojaške invazije na Ukrajino 24. februarja je iz države zbežalo več kot 3 milijone ljudi, od tega naj bi bila več kot polovica otrok. V odziv na te razmere je EU uspelo aktivirati direktivo o začasni zaščiti.

Border region between Poland and Ukraine (Medyka)

Od začetka ruske vojaške invazije na Ukrajino 24. februarja je iz države zbežalo več kot 3 milijone ljudi, od tega naj bi bila več kot polovica otrok. V odziv na te razmere je EU uspelo aktivirati direktivo o začasni zaščiti. Direktiva se je začela uporabljati 4. marca in sedaj milijonom ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, omogoča pridobitev takojšnje zaščite in jasnega pravnega statusa.

Za pomoč državam pri uporabi te direktive je Komisija danes predstavila celovite operativne smernice. Tistim, ki prihajajo, bodo pomagale imeti dosledne in učinkovite pravice, državam članicam pa prevzeti njihove nove odgovornosti. Smernice so zastavljene kot živ dokument, ki odraža razmere na terenu in ustrezno upošteva spreminjajoče se potrebe držav članic. Med drugim lahko na primer ti begunci za zagotovitev neoviranega gibanja znotraj Unije na meji prejmejo 15-dnevne vizume, prevoznikov pa se ne sme kaznovati za prevoz teh oseb brez dokumentov.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je pojasnil: »Odločitev brez primere, da se takojšnja zaščita podeli vsem, ki imajo Ukrajino za svojo domovino, se zdaj prenaša v prakso. Da bi bil ta postopek čim bolj nemoten, Komisija podpira države članice z operativnimi smernicami. Ena največjih skrbi je trenutno število otrok, ki prihajajo brez spremstva, ki jih je treba evidentirati ter jim zagotoviti posebno oskrbo.«

Več:

Več informacij

Datum objave
18. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji