Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Splošno poročilo EU za leto 2022

Evropska komisija je danes objavila splošno poročilo EU za leto 2022, v katerem je predstavila ključne dejavnosti EU v letu 2022 z močnim poudarkom na odzivu EU na rusko vojaško agresijo proti Ukrajini ter solidarnosti z Ukrajino.

Splošno poročilo 2022

EU je sprejela več kot 200 ukrepov za pomoč Ukrajini in njenim prebivalcem ter podporo državam članicam pri spopadanju s posledicami, zlasti za evropsko gospodarstvo in energetsko varnost.

Približno 4 milijone ljudi, ki so pobegnili pred vojno, je v državah EU prejelo začasno zaščito.

EU je sprejela devet svežnjev strogih sankcij proti Rusiji in mobilizirala skoraj 50 milijard evrov za podporo Ukrajini.

Odločno je ukrepala tudi za postopno odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, podporo državljanom, ki se soočajo z visokimi računi za energijo, in pospešitev prehoda EU na čisto energijo. Z načrtom REPowerEU je postopoma diverzificirala svoje zaloge, dosegla rekordno raven skladiščenja plina (novembra nad 95 %) in presegla cilj zmanjšanja porabe plina.

EU je še naprej uresničevala zeleno agendo in krepila trajnostno in vključujočo rast, pa tudi uspešno izvajala načrt okrevanja NextGenerationEU v višini 800 milijard evrov. Prav tako je nadaljevala izvajanje zelenega dogovora: neto domače emisije so bile za 30 % nižje kot leta 1990, EU pa je na dobri poti, da doseže cilj za leto 2030. Cilj za obnovljive vire za leto 2030 je s prvotnih 40 % povečala na 45 % ter dosegla pomembne politične dogovore o reviziji sistema EU za trgovanje z emisijami, ustanovitvi socialnega sklada za podnebje in izvajanju novega mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah.

Na digitalnem področju je bila sprejeta pomembna zakonodaja, med drugim akt o digitalnih storitvah in akt o digitalnih trgih ter novi predpisi o univerzalnih polnilnikih. Na področju enakosti so bili sprejeti odločilni ukrepi v zvezi z direktivo o ženskah v upravnih odborih, preglednostjo plač in direktivo o ustreznih minimalnih plačah.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji