Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. oktober 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Spodbujanje kolesarjenja po vsej Evropi

Evropska komisija je danes predstavila besedilo evropske izjave o kolesarjenju, v kateri je predlagan seznam načel za spodbujanje kolesarjenja po vsej Evropi

Car Free Sunday Brussels 2022

V njej je kolesarjenje priznano kot trajnostno, dostopno, vključujoče, cenovno ugodno in zdravo prevozno sredstvo z veliko dodano vrednostjo za gospodarstvo EU.

Za izboljšanje kakovosti in količine kolesarske infrastrukture v vseh državah članicah pa so potrebne jasne zaveze, kot so varne in skladne kolesarske mreže v mestih, boljše povezave z javnim prevozom, varovana parkirišča, polnilna mesta za električna kolesa in kolesarske avtoceste, ki povezujejo mesta s podeželskimi območji.

»Varnost je predpogoj za spodbujanje kolesarjenja, saj so kolesarji ranljivi – 9 % smrtnih žrtev prometnih nesreč v EU je kolesarjev. Poleg varnejše infrastrukture, kot so ločene kolesarske poti, bi se morali vsi elementi pristopa varnega sistema uporabljati za kolesa in avtomobile,« je pojasnila evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Izjava o kolesarjenju, ki je po svoji naravi sicer nezavezujoča, bo poleg večje varnosti prispevala k spodbujanju visokokakovostnih delovnih mest, vključno z usposabljanjem in kolesarskim turizmom.

Predlagana načela bodo EU pomagala doseči cilje evropskega zelenega dogovora, strategije za trajnostno in pametno mobilnost ter ciljev akcijskega načrta za ničelno onesnaževanje.

Besedilo morata sedaj odobriti še Evropski parlament in Svet EU. 

Več:

Več informacij

Datum objave
4. oktober 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji