Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Sporazum ASEAN-EU o zračnem prometu

Evropska unija in Zveza držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) sta sklenili pogajanja o celovitem sporazumu ASEAN-EU o zračnem prometu (AE CATA).

Participation of Janez Lenarčič, European Commissioner, in the launch of the EU initiative Humanitarian Air Bridge

To je v svetovnem merilu sploh prvi sporazum med dvema gospodarskima blokoma o zračnem prometu, ki bo okrepil povezljivost in gospodarski razvoj 37 držav članic ASEAN in EU. Povezljivost na področju letalstva se je zaradi pandemije COVID-19 močno zmanjšala, zato bo sporazum omogočil nove priložnosti za rast letalske industrije v obeh regijah.

Sporazum določa, da bodo lahko EU letalski prevozniki v enem tednu opravili do 14 potniških storitev in neomejeno število tovornih storitev preko katere koli države ASEAN in zunaj nje ali obratno.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je dejala, da je sporazum pomemben mejnik na področju zunanje letalske politike EU, ki zagotavlja jamstvo za pošteno konkurenco za evropske letalske družbe in industrijo ter hkrati krepi obojestranske možnosti za trgovino in investicije na nekaterih najbolj dinamičnih svetovnih trgih. Prav tako sporazum ustvarja solidne temelje za nadaljnje spodbujanje visokih standardov na področju varnosti, upravljanja letalskega prometa, okolja in socialnih zadev.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
4. junij 2021