Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. november 2023Predstavništvo v Sloveniji

Sporazum o prosti trgovini z Novo Zelandijo

Evropska unija je danes zaključila politične postopke za ratifikacijo ambicioznega sporazuma o prosti trgovini z Novo Zelandijo. Sklep Sveta EU je bil tako sprejet manj kot teden dni po odobritvi Evropskega parlamenta.

Trgovinski sporazum med EU in Novo Zelandijo

Pričakuje se, da se bodo z dogovorom dajatve za podjetja EU zmanjšale za približno 140 milijonov evrov na leto. Posledično naj bi se dvostranska trgovina v naslednjih desetih letih povečala za do 30 %, letni izvoz EU pa za do 4,5 milijarde evrovNaložbe EU v Novo Zelandijo naj bi se povečale za do 80 %.

Prelomni sporazum vključuje tudi zaveze glede trajnostnosti, kakršnih še ni bilo, vključno s spoštovanjem Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah in temeljnih pravic delavcev.

Trgovinski sporazumi so del pristopa EU, ki zajema odprto trgovino oziroma sklepanje partnerstev in je eden od treh ciljev evropske strategije za gospodarsko varnost, ki je bila predstavljena junija letos. S tem sporazumom se krepi tudi udejstvovanje EU v strateško in gospodarsko pomembni indijsko-pacifiški regiji.

Da bo sporazum lahko začel veljati, mora Nova Zelandija zaključiti postopek ratifikacije, kar se pričakuje v prvem ali drugem četrtletju prihodnjega leta.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
27. november 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji